Запечена грудинка "Шпондером"

Шпондер - це грудинка, подчерёвок, бекон запечені в духовці або в печі. Дуже популярний на Західній Україні, подається з яєчнею, в холодному або гарячому вигляді. Особливість шпондером полягає в тому, що це дієтичне сало, як би парадоксально це не звучало. У свинячому салі містяться легкозасвоювані людським організмом і дуже корисні жирні кислоти, які втрачають свої властивості навіть після термічної обробки. В ході довгого запікання велика частина жиру залишає м'ясо і випаровується, а на виході виходить смачний і злегка сухуватий дієтичний продукт. Також, в салі мало вуглеводів і білка, що теж корисно з дієтичної точки зору, оскільки такий продукт навіть при частому вживанні невеликими порціями не дозволяє погладшати, але при цьому добре насичує за рахунок великої калорійності. Страви в духовці - категорія рецепту.

Інгредієнти

  • Грудинка (грудинка, подчерёвок, бекон вагою від 1 кг) - 1 кг
  • Сіль за смаком
  • Часник - 7 зуб.
  • Коріандр - 1 ч. л.
  • Перець чорний - 1 ч. л.
  • Паприка солодка (або будь-які інші спеції) - 1 ч. л.
  • Гірчиця (гірчиця в зернах) - 1 ст. л.
  • Олія - ​​1 ст. л.
  • Лист лавровий - 4 шт
М'ясо промиємо, просушимо, натремо сіллю. Часник наріжемо невеликими пластинами і нашпигуємо м'ясо. У ступці растолчем зерна коріандру, перцю і паприку. Якщо немає ступки беріть мелені спеції. Додамо гірчицю, соняшникову олію, розмішати все і натремо добре м'ясо. Можна брати абсолютно будь-які спеції на ваш смак.
Обкладемо м'ясо лавровим листом. Загортаємо у фольгу або відправляємо в миску, м'ясо повинно маринуватися мінімум 12 годин, я мариновала добу. Дістаємо лавровий лист і відправляємо в духовку. Запікаємо 1,5 -2 години при температурі 180 градусів, за 10 хвилин до готовності розкриємо фольгу, поллємо рідиною, що утворилася при запіканні і відправимо в духовку ще на 10 хвилин, щоб утворилася рум'яна кірочка. Подавати можна гарячим, а ще краще повністю остудити, покласти в холодильник і потім нарізати тонкими шматочками. Смачного!

Коментарі

Додати новий коментар

Допоможи будь ласка нам, додай цей рецепт собі у соціальні мережі