Картопляні ковбаски з м'ясом

Пропоную приготувати неймовірно смачні картопляні ковбаски зі свининою. Такі ковбаски в духовці виходять дуже соковитими, ситними і вигідно відрізняються за ціною. Домашня картопляна ковбаса є в кухнях багатьох слов'янських (та й не тільки) народів - литовської, білоруської, української, польської... Звичайно, у кожної свої нюанси, але суть одна і та ж - свинячі кишки фарширують картоплею або картоплею з додаванням м'яса. Гарячі страви з картоплі на сковороді дуже смачні.

Інгредієнти

  • Картопля - 1.5 кг
  • Грудинка (свиняча) - 500 г
  • Часник - 4 зуб.
  • Цибуля ріпчаста - 5 шт
  • Сіль - 1 ст. л.
  • Лист лавровий - 1 шт
  • Кишки (3 метри) - 1 шт

Час приготування: 70 хвилин

Кількість порцій: 5

Кишки я беру на ринку в м'ясному відділі. Вони просолені і заморожені. У мисці з водою я замочую їх на 1-2 години. Потім добре промиваю їх від солі під проточною водою.
Порубати або нарізати дрібно м'ясо. М'ясо краще брати пожирніше типу грудинки, щоб ковбаса вийшла соковита. Також можна взяти частину нежирного свинячого м'яса типу лопатки і частину сала. Краще заздалегідь заморозити м'ясо, так його буде зручніше різати або рубати. Картопляна ковбаса може бути і без м'яса. Кількість м'яса залежить від вашого настрою і смаку, зазвичай це не більше половини ваги картоплі.
Одну цибулину натерти на тертці і разом з соком відправляємо в миску. Цибуля допоможе картоплі не потемніти. Як варіант цибулю можна попередньо злегка обсмажити на свинячому салі або на невеликій кількості рослинного масла. Потім натираємо картоплю на крупній тертці. В принципі можна і нарізати невеликими шматочками або пропустити через м'ясорубку. Тут вибираєте варіант, який вам до душі. Кожну натерту картоплину добре перемішуємо з натертим луком, щоб картопля не потемніла.
Добре віджимаємо масу від картопляного соку. Дрібно нарізаємо ще 4 цибулини. Змішуємо картоплю, цибулю, м'ясо, сіль, тиснемо в суміш часник. Лавровий лист подрібнюємо в руках і так само додаємо в масу. Добре перемішуємо. 3 зубчики часнику я думаю це не багато, я сміливо додаю. Спеції можна додавати за бажанням. Так само добре буде поєднуватися розмарин, хмелі-сунелі або чорний перець.
Починаємо начиняти оболонку начинкою. Я використовую спеціальну насадку від м'ясорубки для ковбас. Можна звичайно і взагалі все це зробити на м'ясорубці, так буде швидше. Але мені не хотілося потім її відмивати, тому я роблю вручну. Так само можна взяти зрізане горлечко від пластикової пляшки (там, де вузька частина надягають оболонку а з іншого боку проштовхують начинку).
Коли оболонка повністю надіта на насадку проштовхуємо трохи начинки, прибираємо зайве повітря і зав'язуємо оболонку, формуємо початок ковбаски. І далі продовжуємо набивати. Фаршируються ковбаски досить швидко і просто. При заповненні стежимо за тим, щоб ковбаска виходила більш-менш рівномірною по товщині - без пустот і провалів. Дуже туго ковбаски НЕ набивайте, щоб вони не лопнули при готуванні. В процесі перекручуємо, щоб ковбаски виходили бажаної довжини.
Я запікаю ковбаски в духовці. Краще їх ставити в холодну духовку і тільки потім включати нагрів. Якщо поставити відразу в гарячу, є ймовірність що вони лопнуть. У духовці включаю режим без конвекції, 180 градусів 40-50 хвилин. В останні хвилин 10 можна включити режим гриль, якщо ковбаски вийшли не досить золотисті.
Такі ковбаски також можна попередньо відварити, обсушити від вологи, а потім посмажити на сковороді з рослинним маслом.

Коментарі

Додати новий коментар

Допоможи будь ласка нам, додай цей рецепт собі у соціальні мережі