Курка на банці

Хочу поділитися з вами своїм найулюбленішим рецептом приготування курочки на банці. Мій рецепт кардинально відрізняється від уже опублікованих! Довго хвалити смакові якості цієї страви на день народження не буду... Просто приготуйте один раз і думаю будете повторювати знову і знову, тому що добавки захочуть всі!

Інгредієнти

  • Курка - 2 кг
  • Вода - 3 л
  • Сіль - 150 г
  • Цукор - 30 г
  • Оцет - 150 мл
  • Порошок часниковий - 1 ч. л.
  • Зіра (мелена) - 0,5 ч. л.
  • Паприка солодка (мелена) - 1 ч. л.
  • Шафран (имеретинский або куркума) - 1 ч. л.
  • Перець чилі (сухий, мелений) - 1/3 ч. л.
  • Імбир (сухий, мелений) - 1/3 ч. л.
  • Горіх мускатний (мелений) - 1/3 ч. л.
  • Перець чорний (мелений + кілька перчинок горошком.) - 0,5 ч. л.
  • Сметана (з гіркою) - 2 ст. л.
  • Лист лавровий (якщо маленькі листочки, то 2 шт.) - 1 шт
  • Перець духмяний (горошком) - 3 шт
  • Часник - 2 зуб.
Тушку курки готуємо наступним чином: видаляємо залозу на хвостику, при необхідності курку посмоліть, потім добре миємо. Беремо відповідну ємність. Наливаємо в неї 2,5 л звичайної некип'яченої холодної води. На півлітра води додаємо сіль і цукор. Нагріваємо і розмішуємо, щоб сіль і цукор розчинилися, і виливаємо в підготовлену ємність. Так само туди додаємо оцет і занурюємо тушку. Якщо курочка спливає, то притисніть невеликим гнітом. Ми залишаємо курку в воді маринуватися на 12-24 години. Варто відзначити, що тримаємо курку з маринадом в холоді (в теплу пору в холодильнику, взимку можна на балконі).
Я звичайно тримаю курку в водяному маринаді добу, а іноді навіть більше. За цей час курка насичується водою і просолівается! Зазначу, що факт насичення курочки водою не робить її рідкої! Вона стає дуже соковита завдяки цьому маринуванню! Отже, після маринування курку виймаємо з води, промиваємо під проточною водою і даємо стекти зайвій воді. Сметану змішуємо з меленими спеціями. (При виборі сметани перевагу варто віддати домашньої або жирної магазинної!) Якщо сметани немає в наявності, то можна її замінити підталим вершковим маслом.
Тушку всередині і зовні обсушуємо паперовими рушниками.
Потім обмазуємо курочку підготовленої сметаною. Змащуємо всередині. Змащуємо під шкірою, відокремлюючи її акуратно від м'яса, так само в області шиї. Трохи сметани залишаємо, щоб змастити курку зовні. При бажанні можна залишити обмазану курочку відпочити на кілька годин, а можна відразу готувати. Духовку розігріваємо до 170-180 градусів.
Кладемо в банку лавровий лист, чорний і запашний перець горошком, часник і заливаємо дуже гарячою водою (практично окропом). Банку з водою поміщаємо на деко.
Курку садимо на банку. Для більшої стійкості необхідно курку посадити на банку щільно, тобто не соромлячись притисніть її зверху притримуючи банку, щоб не перекинулася. Шкуру в області шиї зав'язуємо або ниткою, або спеціальним дротиком.
Сметаною, що залишилася, зі спеціями змащуємо курку по шкірі, в деко наливаємо дуже гарячу воду приблизно 200-300 мл (залежить від розміру дека, шар води повинен бути приблизно 1 см). Розміщуємо в духовку.
Готуємо курку при 180 градусах протягом 1 години. Приблизно через 40 хвилин готування я включаю конвекцію і далі готую в цьому режимі. Якщо у Вас немає конвекції, то можете трохи підвищити температуру для більш рум'яного виду курки. Якщо у Вас духовка електрична, то при необхідності в кінці приготування накрийте верх курки шматочком фольги. Після закінчення часу витягаємо акуратно курку з духовки і проколюємо тонким гострим ножем в області стегнового суглоба. Повинен витікати прозорий сік без домішки крові.
Готову курку не рекомендую відразу ж знімати з банки. Краще прикрити її листком фольги, а поверх фольги щільним рушником і залишити хвилин на 10-15.
Знімаємо курку з банки проткнув її під крилом великої виделкою, а другою рукою прокручуємо банку, щоб вона не піднялася разом з птахом.
Подавати на стіл можна в цілому вигляді. Це красиво, але не дуже зручно для оброблення.
А можна обробити на шматочки і подати в такому вигляді. Дуже смачна, ароматна і соковита курочка до Вашого святкового столу. Смачного!

Коментувати

Допоможи будь ласка нам, додай цей рецепт собі у соціальні мережі