По весні зазвичай у нас виникає гостра необхідність пісної дієти для чоловіка, яка не пов'язана з великим постом. "Неприємне очікування", так би мовити. Доводиться викручуватися, придумуючи пісні версії звичних м'ясних супів. Цей суп - цілком вдалий результат таких "вивертів". Суп на смак нагадує харчо, в ньому ті ж спеції, той же соус ткемалі, тільки без м'яса. Чоловік з'їв тарілку супу, а потім задумливо сказав: "Ні, це не харчо. Де жирна баранина? Де томат?" Ну що взяти з людини, породженому радянським громадським харчуванням? Мені суп дуже навіть сподобався, пряний, з характерним ароматом, з кислинкою, дуже горіховий. Перші страви - категорія рецепту. Спробуйте!
Інгредієнти
- Горіхи волоські (ядра) - 1 скл.
- Цибуля ріпчаста - 2 шт
- Кінза (свіжа зелень) - 1 пуч.
- Перець чорний (горошини) - 3 шт
- Перець духмяний (горошини) - 3 шт
- Гвоздика (бутончика) - 3 шт
- Хмелі-сунелі - 1 ст. л.
- Кориця (мелена) - 1 пуч.
- Сіль (або за смаком) - 3 ч. л.
- Часник - 4 зуб.
- Ткемалі (соус зі слив) - 5 ст. л.
- Олія (+ 1 ст. л. олії волоського горіха бажано, але не обов'язково) - 3 ст. л.
- Рис (від чверті до третини склянки) - 0.25 скл.
- Вода - 1.5 л
Час приготування: 40 хвилин
Кількість порцій: 4
Необхідні інгредієнти. Якщо немає можливості дістати соус ткемалі, можна використовувати томатну пасту, 2-3 столових ложки, але її потрібно підкислити лимонним соком або оцтом. Не любите кінзу? Використовуйте петрушку, кріп або базилік. Смак зміниться, але буде смачно все одно.
Отже, горошини перців і бутончики гвоздики розтираємо в ступці, додаємо хмелі-сунелі, корицю і сіль. Цибулю нарізаємо тонкими кільцями, або півкільцями, часник подрібнюємо, кінзу нарізаємо, горіхи подрібнюємо в дрібну крихту.
Ставимо каструлю на середній вогонь, наливаємо олію і всипаємо цибулю. Готуємо, помішуючи, 4-5 хвилин.
Вливаємо в каструлю воду, висипаємо горіхи, спеції, 2/3 нарізаної кінзи і 1/3 подрібненого часнику. Доводимо до кипіння.
Промиваємо рис. У закипілий суп всипаємо рис і варимо хвилин 15. Вливаємо соус ткемалі, знову даємо закипіти і знімаємо з вогню. Додаємо часник який залишився і зелень кінзи.
Можна дегустувати!
Коментувати