Стейк з яловичини з грибним соусом

Купив яловичини посмажити і перевірити, як воно на смак, чи не занадто жорстко. А подати вирішив з грибним соусом з печериць з вершками. Готуйте другі страви з яловичини, вони смачні.

Інгредієнти

стейк

  • Яловичина - 500 г
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний - за смаком
  • Розмарин
  • Чебрець
  • Часник - 3 зуб.
  • Масло вершкове - 60 г

грибний соус

  • Цибуля біла (маленькі) - 3 шт
  • Масло вершкове - 50 г
  • Печериці (середніх грибів) - 6 шт
  • Сливки (20%) - 200 мл
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний - за смаком
  • Тархун (свіжий) - 2 гіл.
  • Горіх мускатний (свіжий або мелений) - 1 ч. л.

Час приготування: 20 хвилин

Кількість порцій: 2

М'ясо дістав з вакуумної упаковки, помив, обсушив вафельним рушником, залишил на 1 годину при кімнатній температурі - це ВКРАЙ ВАЖЛИВО! (Ми ж не хочемо, щоб крижаний стейк моментально охолодив нашу сковороду, м'ясо вийде вареним).
Я готував на сковороді гриль, але ви можете використовувати будь-яку, бажано важку з товстим дном. Змащую злегка сковороду оливковою олією.
Змащую злегка стейк маслом, перець, сіль. Викладаю на максимально розігріту сковороду на 3 хвилини, в цей час включаю витяжку на максимум - диму буде багато.
Через 3 хвилини змащую м'ясо ще оливковою олією, сіль, перець і перевертаю його на іншу сторону.
Ще через 2 хвилини кидаю шматочок вершкового масла, розмарин, чебрець і часник. У цей момент масло тане, вбирає в себе аромати трав і часнику, передає їх м'ясу. Не лякайтеся сірого чебрецю, він був заморожений у вакуумному пакеті, аромат свій зберіг, але колір потьмянів.
Ще через 1 хвилину вимикаємо плиту і укладаємо стейк на тарілку відпочивати. Саме час зайнятися грибним соусом.
Дрібно ріжемо цибулю, викладаємо її в сотейник, і смажимо на середньому вогні, з оливковою олією. Треба постійно помішуємо. Як тільки цибуля злегка розм'якне кидаємо шматочок вершкового масла.
Нарізаємо печериці, можна ще дрібніші, ніж на фото. Закидаємо їх до цибулі, як тільки цибуля почала золотитися.
Помішуємо, чекаємо коли печериці стануть м'якими і віддадуть свою вологу, до їх готовності.
Як тільки печериці будуть готові і їстівні на смак, зменшуємо вогонь до мінімуму, додаємо сіль, перець, мускатний горіх і вершки, помішуємо.. УВАГА - якщо вершки 10% то додаємо 2 чайні ложки борошна, там ми допоможемо їм згустити. Якщо вершки у вас 20-30% то мука вам і не потрібна. До речі, якщо соус виходить дуже густим - можна додати трохи води, до потрібної консистенції.
Помішуємо на повільному вогні, чекаємо загустіння. У цей момент я додав пару гілочок тархуна, ефект мені сподобався, я його потім прибрав, перед подачею, запах він свій віддав. Це - опціонально і зовсім необов'язково.
Соус загус - вимикаємо вогонь, виймаємо гілочку тархуна (естрагону). Я додав ще пару свіжих листочків тархуна і збив соус блендером до однорідної маси, але його можна подавати в будь-якому вигляді, навіть зі шматочками грибів, кому, як подобається.
Коротше їсти можна, сподобався мені цей стейк, на смак не жорсткий, соковитий, жується чудово. Соус божественний, описувати навіть не буду намагатися - тут пробувати треба.

Коментувати

Допоможи будь ласка нам, додай цей рецепт собі у соціальні мережі