Улюблене м'ясо Мао Дзедуна

Перший раз я спробував це блюдо в кінці 90-х. (Були такі ларёчкі, які торгували китайською їжею. Чому зникли - не знаю. Було цікаве і різноманітне меню. Швидко і смачно. Як в американських фільмах. Їжа в коробочках, палички для їжі окремо давали. Ідеш додому - прикупив по дорозі і вечір вільний. краще шаурми. Ось назва і запам'яталася. Виявляється справжній і дуже відомий рецепт страви з м'яса на сковороді, канонізований в Китаї.) Ось спробував приготувати сам. (Полазив по інету, почитав різні рецепти. На правильний рецепт не претендую, скажімо так - невеликий мікс. Вийшло смачно, а там вам вирішувати. Кухня: Китайська

Інгредієнти

  • Грудинка (Свиняча грудинка.) - 1 кг
  • Соєвий соус (пів склянки. Соус нормальний, не легкий.) - 125 мл
  • Вино біле сухе (в ідеалі Шаосін але можна спокійно замінити Хересом) - 250 мл
  • Олія кунжутна (я брав темне, воно більш ароматне.) - 3 ст. л.
  • Цукор (в деяких рецептах вказують коричневий) - 3 ст. л.
  • Часник - 5 зуб.
  • Імбир (4-5 см.) - 1 шт
  • Цибуля ріпчаста (невелика) - 1 шт
  • Перець червоний пекучий (1 великий або 2-4 маленьких) - 1 шт
  • Лист лавровий - 2 шт
  • Аніс (бадьян, 3 зірочки, за смаком. Але без нього - нікуди.) - 3 шт
  • Кориця (паличка) - 1 шт

Час приготування: 120 хвилин

Кількість порцій: 6

Збираємо всі інгредієнти, щоб не бігати потім в пошуках одного з них. З приводу перцю. У кожній порції м'яса, яку я купував в давні часи, лежав маленький цілий перчик. Гострий був, якщо його куснути. Я взяв один великий, вийняв насіння і порізав кружечками.
У киплячу воду кладемо грудинку і відварюємо хвилин 5-7. Даємо охолонути. Нарізаємо кубиком приблизно 3х3х3 см. (На один укус) (В деяких рецептах м'ясо відразу ріжуть на порційні шматки, які не відварюючи).
Часник чистимо, розчавлюємо ножем. Імбир нарізаємо кружальцями. Цибулю - півкільцями, дрібнити не потрібно. Тепер з приводу перцю. В ідеалі 2-3 маленьких стручка кладемо при смаженні НЕ ламаючи. Якщо великий - нарізаємо кільцями. Хто любить гостре - залиште насіння.
Вок або будь-яку глибоку сковороду ставимо на вогонь, додаємо масло, добре його розпалюємо і обсмажуємо цибулю, часник, імбир. Не засмажуємо. Тільки щоб віддали аромат маслу. У мене масло кунжутне, темне. Люблю його смак. Є рецепти з арахісовим та й просто з рослинним. Все на ваш смак.
Додаємо грудинку, цукор, (посипаємо все м'ясо, помішуючи), бадьян, корицю і обсмажуємо м'ясо до золотистого кольору, постійно помішуючи, хвилин 20. (Залежить від плити і сковороди.)
Коли м'ясо трохи присмажилося (підрум'янилося, але всередині ще звичайно сире), додаємо соєвий соус, гострий перець і лавровий лист. Продовжуємо обсмажування, ждемо коли випариться соєвий соус. Рідина повинна залишатися, випаровуємо не до "сухої сковороди", це тушкування, а не жарка.
Коли соєвий соус майже википів, додаємо стакан вина. (В класиці - "Шаосін". (будь-яке сухе напівсолодке) Зменшуємо вогонь і тушкуємо приблизно годину, періодично помішуючи. Якщо соус занадто швидко википає - накрийте сковороду кришкою і зменшіть вогонь.
Тушкуємо на маленькому вогні. Дивимося по готовності. Помішуємо. Соус темніє, густіє, м'ясо стає м'яким. Соус тримається на шматочках м'яса, стає як рідка глазур. Самі це помітите. Головне на робіть сильний вогонь, щоб соус не горів.
От і все. Аніс і корицю для краси можна залишити, а можна вийняти. Лаврушку прибираємо, буде гірчити. Оскільки м'ясо виходить досить гострим і пряним дуже добре з ним йдуть свіжі огірки. Гарнір - відварений рис, китайська локшина. (Ніякої пасти і картоплі). Страви з м'яса на сковороді дуже смачні. Смачного!

Коментувати

Допоможи будь ласка нам, додай цей рецепт собі у соціальні мережі