Під час літньої відпустки ми відвідали ресторан, відомий всім вишуканим колоритом гуцульської кухні. Закарпаття пропонує в кожному дворі своє національну закарпатську страву - бограч, і, не вчитуючись в сторінки меню, ми замовили собі на перше блюдо саме його - закарпатський бограч. По запаху і насиченості смаку він мені так сподобався, що я вирішив після повернення порадувати і здивувати одночасно друзів своїм новим блюдом. Бограч - це яловичий гуляш, доповнений свининою чи бараниною, тушкований з додаванням великої кількості червоного болгарського перцю, паприки, томатів, і для ситості в нього додають галушки, або "чипетке". Знаю, що Бограч-гуляш готують на природі в казанку. Я вирішив приготувати його в печі, але на плиті так само буде дуже смачно. Ну а якщо у вас є можливість зробити його в печі, відгуки про ваши кулінарні майстерності перевершать очікування сім'ї і гостей. Ця закарпатська страва зі свинини, яка мною пропонується, розрахована на 10-12 осіб, і готується в ємності або горщику на 6-8 літрів. Категорія: Гарячі страви. Кухня: Угорська.
Інгредієнти
- Сало (бажано з прошарком солоне або в спеціях крупно порізане кубиками) - 200 г
- Свинина (лопатка кубиками середнього розміру) - 300 г
- Яловичина (грудинка, порізана великим шматком) - 300 г
- Телятина (порізана невеликими кубиками) - 200 г
- Цибуля ріпчаста (порізати дрібними кубиками) - 250 г
- Помідор (обдати окропом, зняти шкірку, крупно порізати) - 250 г
- Морква (порізати кубиками або натерти на середній тертці) - 200 г
- Перець болгарський (порізати великим шматком) - 2 шт
- Картопля (порізати кубиками) - 800 г
- Паприка солодка (мелена) - 3 ст. л.
- Кмин - 2 ст. л.
- Часник (почистити і видавити за допомогою часничниці) - 4 зуб.
- Перець червоний пекучий (можна замінити 1 ст.л червоного перцю) - 1 шт
- Вино червоне напівсухе - 150 г
- Зелень (петрушка, кінза) - 1 пуч.
- Вода (наливається до рівня горловини горщика) - 3 л
- Сіль (за смаком) - 2 ст. л.
- Борошно пшеничне / Борошно (для виготовлення галушок) - 1 скл.
- Яйце куряче - 1 шт
Час приготування: 120 хвилин
Кількість порцій: 10
Коментувати