Бограч по-закарпатськи

Під час літньої відпустки ми відвідали ресторан, відомий всім вишуканим колоритом гуцульської кухні. Закарпаття пропонує в кожному дворі своє національну закарпатську страву - бограч, і, не вчитуючись в сторінки меню, ми замовили собі на перше блюдо саме його - закарпатський бограч. По запаху і насиченості смаку він мені так сподобався, що я вирішив після повернення порадувати і здивувати одночасно друзів своїм новим блюдом. Бограч - це яловичий гуляш, доповнений свининою чи бараниною, тушкований з додаванням великої кількості червоного болгарського перцю, паприки, томатів, і для ситості в нього додають галушки, або "чипетке". Знаю, що Бограч-гуляш готують на природі в казанку. Я вирішив приготувати його в печі, але на плиті так само буде дуже смачно. Ну а якщо у вас є можливість зробити його в печі, відгуки про ваши кулінарні майстерності перевершать очікування сім'ї і гостей. Ця закарпатська страва зі свинини, яка мною пропонується, розрахована на 10-12 осіб, і готується в ємності або горщику на 6-8 літрів. Категорія: Гарячі страви. Кухня: Угорська.

Інгредієнти

  • Сало (бажано з прошарком солоне або в спеціях крупно порізане кубиками) - 200 г
  • Свинина (лопатка кубиками середнього розміру) - 300 г
  • Яловичина (грудинка, порізана великим шматком) - 300 г
  • Телятина (порізана невеликими кубиками) - 200 г
  • Цибуля ріпчаста (порізати дрібними кубиками) - 250 г
  • Помідор (обдати окропом, зняти шкірку, крупно порізати) - 250 г
  • Морква (порізати кубиками або натерти на середній тертці) - 200 г
  • Перець болгарський (порізати великим шматком) - 2 шт
  • Картопля (порізати кубиками) - 800 г
  • Паприка солодка (мелена) - 3 ст. л.
  • Кмин - 2 ст. л.
  • Часник (почистити і видавити за допомогою часничниці) - 4 зуб.
  • Перець червоний пекучий (можна замінити 1 ст.л червоного перцю) - 1 шт
  • Вино червоне напівсухе - 150 г
  • Зелень (петрушка, кінза) - 1 пуч.
  • Вода (наливається до рівня горловини горщика) - 3 л
  • Сіль (за смаком) - 2 ст. л.
  • Борошно пшеничне / Борошно (для виготовлення галушок) - 1 скл.
  • Яйце куряче - 1 шт

Час приготування: 120 хвилин

Кількість порцій: 10

На розігріту сковороду покласти нарізане сало, розтопити до утворення золотистих шкварок.
В розтоплений жир додати дрібно нарізану цибулю і смажити до утворення золотистих шкварок.
Висипати паприку і помішувати протягом декількох хвилин.
Додати нарізане кубиками м'ясо.
Після цього додаємо нарізаний болгарський перець, моркву заливаємо невеликою кількістю води і тушкуємо протягом 15-20 хвилин.
Настав час додати нарізані помідори, з яких знімаємо шкуру, попередньо обдавши окропом, додаємо кмин, порізаний на дрібні шматочки червоний пекучий перець і тушкуємо, періодично помішуючи протягом ще 15-20 хв.
Чистимо картоплю і нарізаними кубиками середнього розміру висипаємо в горщик і заливаємо водою.
Вміст сковорідки переливаємо в горщик, додаємо необхідну кількість води, солі і відправляємо все в піч на 40 хв.
Виготовлення галушок (чіпеток) починається з приготування тіста з борошна, яйця і додаванням води.
Відщипуємо тісто на безліч чіпеток розміром до 1 см в діаметрі і залишаємо трохи підсохнути.
Додаємо в горщик чипетки, нарізаний часник, порізану зелень. Перед тим, як бограч відправити назад в піч, вливаємо в горщик червоне вино, ще раз перемішуємо. При необхідності досолюємо і відправляємо в піч на 20-30 хвилин.
Якщо чипетки спливли на поверхню гуляшу, можна вважати, що бограч готовий і його можна подавати до столу.
Всім удачі в приготуванні бограча. Його подають в глибоких тарілках великими порціями по 400-500 мл. Наші гості просили добавки, і я з задоволенням їм наливав по додатковій тарілці, розповідаючи легенди про старовинних угорських пастухів, які варили в своїх залізних казанках свої ритуальні страви, про які не забували навіть на весіллях. Смачного!

Коментувати

Допоможи будь ласка нам, додай цей рецепт собі у соціальні мережі