Закарпатські страви

Смачні і старовинні, гарячі і м'ясні, національні і різдвяні закарпатські страви. Рецепти на Різдво і святвечір, начинка з м'яса, страви з кукурудзи і картоплі, блюда з квасолі. Закарпатські страви на святий вечір на вогні, рецепти страв. Закарпатська кухня, перша і друга страва Бограч і Банош, Лопатки і Човлент. Страви закарпатської кухні. Готуйте і насолоджуйтся!

Ситні, брутальні, пекучі закарпатські страви, які зігріють в холоди і додадуть енергії. Приготовлено в мультиварці. Страви в мультиварці - категорія рецепту.

Інгредієнти

  • Квасоля - 100 г
  • Крупа перлова - 200 г
  • Яловичина - 300 г
  • Сметана - 2 ст. л.
  • Томатна паста - 1 ст. л.
  • Зелень - 1 пуч.
  • Сіль за смаком
  • Перець чилі - 1 ч. л.
  • Олія - ​​3 ст. л.
  • Морква - 1 шт
  • Цибуля ріпчаста - 1 шт
  • Перець чорний - за смаком

Час приготування: 240 хвилин

Кількість порцій: 4

Параметри приготування в мультиварці:

Потужність: 1050 Вт

Основна програма: тушкувати (210 хвилин)

Додаткова програма: експрес режим (30 хвилин)

Під час літньої відпустки ми відвідали ресторан, відомий всім вишуканим колоритом гуцульської кухні. Закарпаття пропонує в кожному дворі своє національну закарпатську страву - бограч, і, не вчитуючись в сторінки меню, ми замовили собі на перше блюдо саме його - закарпатський бограч. По запаху і насиченості смаку він мені так сподобався, що я вирішив після повернення порадувати і здивувати одночасно друзів своїм новим блюдом. Бограч - це яловичий гуляш, доповнений свининою чи бараниною, тушкований з додаванням великої кількості червоного болгарського перцю, паприки, томатів, і для ситості в нього додають галушки, або "чипетке". Знаю, що Бограч-гуляш готують на природі в казанку. Я вирішив приготувати його в печі, але на плиті так само буде дуже смачно. Ну а якщо у вас є можливість зробити його в печі, відгуки про ваши кулінарні майстерності перевершать очікування сім'ї і гостей. Ця закарпатська страва зі свинини, яка мною пропонується, розрахована на 10-12 осіб, і готується в ємності або горщику на 6-8 літрів. Категорія: Гарячі страви. Кухня: Угорська.

Інгредієнти

  • Сало (бажано з прошарком солоне або в спеціях крупно порізане кубиками) - 200 г
  • Свинина (лопатка кубиками середнього розміру) - 300 г
  • Яловичина (грудинка, порізана великим шматком) - 300 г
  • Телятина (порізана невеликими кубиками) - 200 г
  • Цибуля ріпчаста (порізати дрібними кубиками) - 250 г
  • Помідор (обдати окропом, зняти шкірку, крупно порізати) - 250 г
  • Морква (порізати кубиками або натерти на середній тертці) - 200 г
  • Перець болгарський (порізати великим шматком) - 2 шт
  • Картопля (порізати кубиками) - 800 г
  • Паприка солодка (мелена) - 3 ст. л.
  • Кмин - 2 ст. л.
  • Часник (почистити і видавити за допомогою часничниці) - 4 зуб.
  • Перець червоний пекучий (можна замінити 1 ст.л червоного перцю) - 1 шт
  • Вино червоне напівсухе - 150 г
  • Зелень (петрушка, кінза) - 1 пуч.
  • Вода (наливається до рівня горловини горщика) - 3 л
  • Сіль (за смаком) - 2 ст. л.
  • Борошно пшеничне / Борошно (для виготовлення галушок) - 1 скл.
  • Яйце куряче - 1 шт

Час приготування: 120 хвилин

Кількість порцій: 10

Банош - одна з моїх улюблених національних страв! Це дуууже смачно! Звичайно, найсмачніший банош готують на Західній Україні. Істинно чоловічі закарпатські страви! Справжній, автентичний смак. Страва готується виключно з домашніх продуктів! Категорія: Страви з сиру. Кухня: Українська.

Інгредієнти

  • Молоко (якомога жирніше) - 400 мл
  • Сметана - 500 мл
  • Крупа кукурудзяна (намагайтеся брати дуже дрібного помелу) - 200 г
  • Сіль - 1 ч. л.
  • Бринза - 100 г

Час приготування: 40 хвилин

Кількість порцій: 4

На Закарпатті існує традиція, яка допомагає приворожити чоловіка. За словами мольфарів, жінка, що зуміла приготувати гуляш з пивом здатна завоювати серце будь-якого чоловіка. Адже, як відомо, шлях до серця чоловіка, лежить через шлунок. А гуляш - ситні страви з м'яса, в основі яких лежить м'ясо і ароматна юшка з пива, ймовірно, припадуть до смаку будь-якому, навіть самому вибагливому чоловікові. Крім того, гуляш прикрасить святковий стіл і не залишить ваших гостей байдужими. Закарпатський гуляш прийнято готувати в дні Масляної. По-перше, це прекрасна зігріваюча святкова страва, яка підійде, як ніколи до речі, в дні боротьби між лютою зимою і весною. По-друге, за рецептом мольфарка, пивний гуляш можна заворожити на виконання бажань, а коли ще загадувати бажання, як не в Масляну? І по-третє, такий гуляш найкраще готувати на багатті в казані, а значить, це прекрасна можливість зустріти весну на свіжому повітрі і поласувати чимось смачненьким на природі. До гуляшу традиційно можна подати гарнір з картоплі-пюре. Якщо немає можливості приготувати гуляш на багатті, можна використовувати звичайну газову плиту або ж духовку. В останній найкраще готувати пивний гуляш в горщиках. Готуйте страви на Пасху, це смачно.

Інгредієнти

  • М'ясо (свинина або яловичина, можна взяти навпіл) - 1 кг
  • Пиво темне - 500 мл
  • Часник (або за смаком) - 6 зуб.
  • Яблуко (солодкі сорти) - 2 шт
  • Лист лавровий - 3 шт
  • Перець червоний пекучий (невеликий стручок) - 1 шт
  • Паприка солодка (мелена) - 2 ст. л.
  • Сік томатний - 1 л
  • Морква (середня) - 3 шт
  • Капуста кольрабі (невелика головка) - 1/2 шт
  • Цибуля ріпчаста (середня) - 3 шт
  • Масло рослинне (для обсмажування)
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний - за смаком

Закарпатські паленята - це аналог домашньої локшини. Другі страви які можуть заправлятися салом або сиром. Кухня: Українська

Інгредієнти

тісто

  • Борошно пшеничне / Борошно - 1 кг
  • Яйце куряче - 1 шт
  • Вода - 500 мл
  • Сіль - 1 пуч.

зажарка на салі

  • Сало - 150 г
  • Цибуля ріпчаста - 1 шт

заправка на сирі

  • Сир - 250 г
  • Сметана - 220 г

Час приготування: 60 хвилин

Кількість порцій: 6

Я пам'ятаю цей салатик ще з мого радянського дитинства. Рецепт був привезений із Закарпаття. Головна фішка - зелені помідори. Якась геніальна людина придумала, що робити з тим, що не дозріло.

Інгредієнти

  • Помідор (зелені, абсолютно незрілі помідори) - 500 г
  • Огірок - 500 г
  • Перець болгарський (бажано жовтий і червоний для краси) - 500 г
  • Цибуля ріпчаста (фіолетова, біла, звичайна, шалот, будь-яка, яка є) - 300 г
  • Часник - 100 г
  • Кріп - 0.5 пуч.
  • Петрушка - 0.5 пуч.
  • Сіль (для початку, потім досолити, якщо треба) - 3 ч. л.
  • Цукор - 3 ч. л.
  • Оцет (9%) - 4 ст. л.
  • Соняшникова олія (півсклянки, рафінована) - 120 г
  • Перець чилі (кількість - в залежності від бажаної гостроти) - 1 шт

Час приготування: 60 хвилин