Шпондер - це грудинка, подчерёвок, бекон запечені в духовці або в печі. Дуже популярний на Західній Україні, подається з яєчнею, в холодному або гарячому вигляді. Особливість шпондером полягає в тому, що це дієтичне сало, як би парадоксально це не звучало. У свинячому салі містяться легкозасвоювані людським організмом і дуже корисні жирні кислоти, які втрачають свої властивості навіть після термічної обробки. В ході довгого запікання велика частина жиру залишає м'ясо і випаровується, а на виході виходить смачний і злегка сухуватий дієтичний продукт. Також, в салі мало вуглеводів і білка, що теж корисно з дієтичної точки зору, оскільки такий продукт навіть при частому вживанні невеликими порціями не дозволяє погладшати, але при цьому добре насичує за рахунок великої калорійності. Страви в духовці - категорія рецепту.
Інгредієнти
- Грудинка (грудинка, подчерёвок, бекон вагою від 1 кг) - 1 кг
- Сіль за смаком
- Часник - 7 зуб.
- Коріандр - 1 ч. л.
- Перець чорний - 1 ч. л.
- Паприка солодка (або будь-які інші спеції) - 1 ч. л.
- Гірчиця (гірчиця в зернах) - 1 ст. л.
- Олія - 1 ст. л.
- Лист лавровий - 4 шт