Долма - штука відома, і в інтернеті є багато рецептів. Хочу запропонувати свій варіант. Даний рецепт страви з фаршу цікавий "заливкою". У багатьох рецептах пропонують вже готову долму подавати зі сметаною або мацоні. Тут по іншому.
Інгредієнти
- Телятина - 500 г
- Рис (круглий, недорогий) - 50 г
- Цибуля червона (велика) - 1 шт
- Часник - 5 зуб.
- Кінза - 1/2 пуч.
- Кріп - 1/2 пуч.
- Лист виноградний (солоний) - 200 г
- Сіль за смаком
- Спеції - за смаком
- Сметана (залежить від посуду) - за смаком
- Сік томатний (залежить від посуду) - за смаком
- Бульйон (залежить від посуду) - за смаком
- Барбарис (сушений) - 15 ... 20 шт
Час приготування: 180 хвилин
Приготуємо фарш: м'ясо пропустимо через м'ясорубку з дуже крупними решітками. В ідеалі - порубати ножем, але мені лінь, якщо чесно, тому використовую решітки для домашньої ковбаси. Поміняємо решітку на дрібну і перекрутимо цибулю і часник. Кінзу і кріп порубати ножем і відправити в фарш. Посолити. Зі спецій додаю суміш, в яку входять: перець чилі сушений невеликий, паприка така ж, перець солодкий сушений великий в пропорції - 0,5-0,5-1. Рис промиваємо до прозорості води, злегка підсушуємо і відправляємо в фарш. Вимішуємо, трохи відбиваємо.
Викладаємо трохи фаршу на виноградний лист.
Загортаємо.
Загортаємо.
Загортаємо і отримуємо такий ось "голубець".
Дно зручної для приготування посудини (у мене глиняна сковорода) змащуємо олією і застилаємо виноградним листям.
Викладаємо зверху наші "долмушки". Чим щільніше - тим краще.
Всипаємо барбарис. Накриваємо зверху все тими ж виноградними листями. Якщо листів не залишилося - можна накрити звичайної тарілкою відповідного розміру - головне, що б долма не спливала.
Акуратно, по краю заливаємо заливкою. Сметана / томатний сік / бульйон в пропорції 1/1/1.
Ставимо на вогонь і готуємо близько 1 години і 15 хвилин з моменту закипання.
Отримуємо таке ось блюдо. Смачного!
Коментувати