Жовтень - сезон вилову коропа. Пропоную вам теплу, затишну і зігріваючу страву з риби і гречки. Я буду запікати коропа порційно з пряною гречкою, яку спочатку зварю окремо з овочами і спеціями. Гречка - вже сама по собі самостійна страва. Короп гармонійно доповнив її. Ви можете використовувати в цій страві і іншу рибу, наприклад: червону.
Інгредієнти
для гречки
- Крупа гречана (ємність склянки 250 мл) - 1 скл.
- Цибуля ріпчаста - 1 шт
- Морква - 1 шт
- Перець болгарський (маленький) - 1 шт
- Оливкова олія (або соняшникова) - 1 ст. л.
- Каррі (за смаком) - 0.5 ч. л.
- Коріандр (за смаком) - 0.5 ч. л.
- Перець Кайєн (за смаком) - 0.25 ч. л.
- Сіль (за смаком) - 1 ч. л.
- Вода (ємність склянки 250 мл) - 2 скл.
для риби
- Короп (2 шматки ~ по 200 г) - 2 шт
- Сіль - 0.5 ч. л.
- Перець Кайєн (за смаком і бажанням) - 0.25 ч. л.
- Помідор (2 скибочки) - 1 шт
- Оливкова олія (або соняшникова) - 2 ч. л.
для подачі
- петрушка
Час приготування: 60 хвилин
Кількість порцій: 2
Шматки риби натираємо сіллю і перчимо. Я використовую перець Кайєн мелений. Можна поперчити чорним або зовсім не перчити.
Нам потрібно зварити гречану кашу з овочами і спеціями. Це продукти, які нам для цього знадобляться.
У сотейник налила оливкову олію (можна замінити на соняшникову), розігріла її і виклала зубчик часнику, розрізаний на 3 частини крупно. Коли часник віддав свій аромат маслу, виклала дрібно порізану цибулю. Часник можна видалити, я це зроблю пізніше.
Цибулю золотим і додаємо моркву і дрібно і довільно порізану цибулю. Хвилин через п'ять кладемо перець, теж порізаний не крупніше. Зменшуємо вогонь, накриваємо кришкою і томимо хвилин 5. Викладаємо спеції, перемішуємо.
Верхнім шаром викладаємо гречку і рівно її розподіляємо по всій поверхні овочів, приблизно так само як рис для плову. Заливаємо підсоленою гарячою водою. Гречка - 1 стакан до 2 стаканів води. Доводимо до кипіння і варимо до повного вбирання рідини. Це хвилин 15.
У самому кінці варіння, перемішуємо добре овочі з гречкою, адже овочі у нас знизу. Тримаємо на вогні ще 3 хвилини і каша готова. Ось це у нас вийшло вже самостійне блюдо. Каша дуже смачна і її можна їсти без усього.
Я буду блюдо подавати порційно. Обмазала формочки маслом, на низ виклала шар гречки. Зверху-рибу. На рибу поклала часточку помідора. Зверху рибу і помідор полила олією зовсім небагато, щоб все красиво запеклось.
Ось в такому вигляді поставила в духовку, виставивши T-200 С і час 20 хвилин. Орієнтуйтеся по своїй духовці. У мене маленька духова шафа на 18 л з елементами зверху і знизу, пече дуже швидко.
Страва готова. Аромат! Для подачі дрібно порубала петрушку і присипала блюдо.
Подаємо. Ось така краса!
У цю страву можна взяти іншу рибу. Смачно буде з лососем, фореллю, горбушею - такий святковий варіант. Страву можна зробити і запекти в одній великій формі і подати прямо в формі на святковий стіл. Смачного!
Коментувати