Готувала кутю на Різдвяний Святвечір - перший Святвечір. 18 січня - Водохресний Святвечір - другий Святвечір. Кутя на Водохресний Святвечір готується та ж сама, але традиція відрізняється - на Різдвяний Святвечір згадують померлих і залишають для їх душ кутю на столі, а на Водохресний Святвечір слід всю кутю з'їсти. На вечерю готують пісні страви - рибу, вареники, млинці, кутю та узвар.
Інгредієнти
- Рис - 1 скл.
- Вода (2 склянки, щоб зварити рис, 50 мл. Для замочування маку, інша на узвар) - 3 л
- Мак - 40 г
- Цукор - 200 г
- Ізюм - 1 горст.
- Курага - 6 шт
- Горіхи волоські - 50 г
- Яблуко - 2 шт
- Малина - 1 горст.
- Полуниця - 1 горст.
- Смородина чорна - 1 горст.
- Мармелад - 50 г
- Сіль - 1 пуч.
- Мед - 2 ст. л.
Час приготування: 90 хвилин
Кількість порцій: 4
Мак залила гарячою водою, настояла, пробила блендером, проварила до загустіння. Родзинки і курагу пропарити до розм'якшення, курагу нарізала шматочками. Волоські горіхи поламала на шматочки. Відварила в подсоленнной воді рис і в ще гарячий додала мед, перемішала. Узвар - в киплячій воді розчинила цукор, додала ягоди (у мене заморожені) і нарізані дрібними кубиками яблука. На повільному вогні проварила 5 хвилин. Яблука з "компоту" вийняла. Процідила узвар. Тепер змішала рис з медом, родзинки, курагу, мак, горіхи, яблука з "компоту", акуратно перемішала і виклала в вазочку, прикрасила мармеладом, посипала волоськими горіхами. Смачного!
Коментувати