Кутя з узваром на Різдво і Хрещення

Готувала кутю на Різдвяний Святвечір - перший Святвечір. 18 січня - Водохресний Святвечір - другий Святвечір. Кутя на Водохресний Святвечір готується та ж сама, але традиція відрізняється - на Різдвяний Святвечір згадують померлих і залишають для їх душ кутю на столі, а на Водохресний Святвечір слід всю кутю з'їсти. На вечерю готують пісні страви - рибу, вареники, млинці, кутю та узвар.

Інгредієнти

  • Рис - 1 скл.
  • Вода (2 склянки, щоб зварити рис, 50 ​​мл. Для замочування маку, інша на узвар) - 3 л
  • Мак - 40 г
  • Цукор - 200 г
  • Ізюм - 1 горст.
  • Курага - 6 шт
  • Горіхи волоські - 50 г
  • Яблуко - 2 шт
  • Малина - 1 горст.
  • Полуниця - 1 горст.
  • Смородина чорна - 1 горст.
  • Мармелад - 50 г
  • Сіль - 1 пуч.
  • Мед - 2 ст. л.

Час приготування: 90 хвилин

Кількість порцій: 4

Мак залила гарячою водою, настояла, пробила блендером, проварила до загустіння. Родзинки і курагу пропарити до розм'якшення, курагу нарізала шматочками. Волоські горіхи поламала на шматочки. Відварила в подсоленнной воді рис і в ще гарячий додала мед, перемішала. Узвар - в киплячій воді розчинила цукор, додала ягоди (у мене заморожені) і нарізані дрібними кубиками яблука. На повільному вогні проварила 5 хвилин. Яблука з "компоту" вийняла. Процідила узвар. Тепер змішала рис з медом, родзинки, курагу, мак, горіхи, яблука з "компоту", акуратно перемішала і виклала в вазочку, прикрасила мармеладом, посипала волоськими горіхами. Смачного!

Коментувати

Допоможи будь ласка нам, додай цей рецепт собі у соціальні мережі