Бандуряники лемківської кухні

Дорогі друзі, хочу познайомити вас зі старовинною українською стравою з грибами, що належить до лемківської кухні. Ця назва походить від слова "бандура" і на діалекті лемків не що інше як картопля. Це різновид дерунів залитих сметанно-грибним соусом і запечених в духовці. Це дуууже смачно... і зовсім не складно! Приготуйте цю страву з картоплі на різдво. Кухня: Українська

Інгредієнти

основне

  • Картопля - 800 г
  • Цибуля ріпчаста - 1 шт
  • Часник - 3 зуб.
  • Сметана - 1 ст. л.
  • Борошно пшеничне / Борошно (з верхом, якщо тісто рідке то плюс 1-2 ст.л) - 2 ст. л.
  • Яйце куряче - 1 шт
  • Олія (для смаження) - за смаком
  • Сир твердий (за бажанням) - за смаком
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний - за смаком

соус

  • Печериці (нарізані товщиною приблизно 0,5 см) - 220 г
  • Цибуля ріпчаста (дрібно нарізана) - 1 шт
  • Сметана (рідка або вершки) - 190 мл
  • Борошно пшеничне / Борошно - 1 ст. л.
  • Масло вершкове - 2 ст. л.
  • Вода - 150 мл
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний - за смаком
Спочатку невелика довідка: Лемки це етнічна група українців, які проживають в гірських районах на кордоні України, Польщі, Словаччини, мають свою самобутню, унікальну культуру і дуже смачну кухню... Тепер про рецепт... Не дивлячись на довгий перелік інгредієнтів, рецепт абсолютно нескладний, впорається будь-який початківець кулінар і буде винагороджений повагою рідних, близьких людей, а так само з'явиться ще одна галочка в списку кулінарних перемог! Ось необхідні продукти...
Насамперед потрібно дуже дрібно натерти картоплю, цибулю, часник. Закликаємо на допомогу кухонну техніку зразка початку третього тисячоліття і за секунди подрібнюємо все в кашу. Але якщо такої немає, тоді користуємося "девайсами" зразка кінця другого тисячоліття, натираємо на самій дрібній тертці, що звичайно трохи сповільнить процес, але на смак ніяк не позначиться...
Якщо картопля попалася вам водяниста, то зайвий сік потрібно злити. Потім вбиваємо яйце, добре перемішуємо, додаємо одну-дві ложки сметани, перемішуємо, додаємо сіль-перець за своїм смаком і дві столові ложки борошна, все добре перемішуємо. Маса для бандуряників готова.
На середньому вогні добре нагріваємо сковороду, смажимо до красивої, аппетитного кольору з обох сторін.
Приступаємо до соусу. Розтоплюємо вершкове масло, додаємо дрібно нарізану цибулю і пасеруємо близько двох хвилин. Додаємо гриби, солимо-перчимо, перемішуємо, тушкуємо п'ять хвилин.
До грибів додаємо столову ложку борошна з гіркою і швидко перемішуємо. Коли все добре перемішали, наливаємо холодну воду і знову швидко перемішуємо, даємо соусу покипіти хвилину постійно помішуючи.
Через хвилину вливаємо рідку сметану або вершки, добре перемішуємо, виставляємо малий вогонь і варимо соус приблизно три-чотири хвилини помішуючи. Якщо соус у вас вийшов дуже густий, то підлити трохи води.
Приступаємо до завершального етапу. В ідеалі бандуряники готуються порційно, в низьких (приблизно 6 см заввишки), плоских глиняних формах. Спочатку на дно наноситься невелика кількість соусу, потім кладеться бандуряник, знову соус і т. і. поки на заповніть форму. Верхній потрібно теж змастити соусом, за бажанням можна присипати тертим сиром, але не обов'язково.
Оскільки у мене немає такої кількості невеликих формочок, то взяв одну, з діаметром дна 22 сантиметри.
Коли заповнив форму, не втримався і все таки зверху натер сир. Потім відправив у духовку, нагріту до двохсот градусів на п'ятнадцять хвилин.
Ось така смакота вийшла через п'ятнадцять хвилин... Аромат шикарний.., тягнеться сир... Грибний прошарок з смачним соусом - дух завмирає... Смачного!

Коментувати

Допоможи будь ласка нам, додай цей рецепт собі у соціальні мережі